kolmapäev, 13. jaanuar 2010

Kohupiimapontshikud "Õnnelik lapsepõlv"















Mäletan hästi oma ema kohupiimapontshikuid. Neid õlis küpsetatuid ja pealt rohke tuhksuhkruga... Nämma! Täna mõtlesingi, et katsun oma pajaroa juurde midagi magusat ka pakkuda. Midagi lihtsat ja kodust. Meeles oli, et neid kohupiimakakke on lihtne teha ning eeldasin, et muutuvad nad ka minu laste lemmikuteks:-) Mis sest, et rohkes rasvas küpsetatud ja ilmselt pisut ebatervislikud ning nii mõnigi toitumisspets viibutaks mu poole sõrmega, kui kuuleks, et 4 last nendega kohe maiustama hakkavad:-D

Haarasin kausi ja panin sinna 2 pakki kohupiima. Seda täiesti tavalist kohupiima nagu vanasti (mitte torukohupiima), mul oli veel mingi light variant, kokku siis 500 gr. Juurde lisasin maitse järgi suhkrut ja 4 muna ning mikserdasin õrnalt läbi. Mõõtsin välja ca 3 dl nisujahu ja segasin sinna sisse 1 kuhjaga teelusikatäie soodat ning näpuotsatäie soola. Kallasin selle jahusegu kohupiimamassi ja mikserdasin õrnalt läbi. Kindlasti võib ka lusikaga segada, aga arvasin, et nii saan kiiremini ning kergema vaevaga. Kogu see mass saab üsna tihke, ära siis ära ehmata. Mõtlesin, et kui liiga vedel saab, siis nad jäävad ju nagu klimbid.. Ühesõnaga panin oma taigna tunniks külmikusse, et jahu ja sooda jõuaks pisut paisuda ning oma elu elada.

Tunni pärast panin õli tulele ja katsusin teda mitte liiga kuumaks ajada, sest siis tekib oht, et pontshikud jäävad seest tooreks aga väliselt on liiga pruunid. Võtsin oma taigna külmikust ja supilusika, millega esimesed 5 pontsut teise lusika abil õlisse lükkasin. Kui üks külg kuldseks sai, siis keerasin teise külje ning mõne minuti pärast korjasin nad sealt välja. Panin sõelale majapidamispaberi ja jätsin nad sinna nõrguma. Kui järgmine sats valmis sai, siis tõstsin esimesed vaagnale ja lisasin läbi sõela tuhksuhkrut jne.jne. Kokku tuli sellest kogusest umbes (läbimõõt ca 6cm) 24 pontshikut. Meie perele igatahes väga paras suurusjärk - hetkel on pooled juba otsas (vt.pilti), aga pool perest veel koju tulemata.
Isegi 9-kuune Mark maiustas terve pontshiku sisse. Minu õnneks tulid nad välja hästi õhulised ja kohevad, täpselt sama maitsvad nagu vanasti:-)))

Emme kohupiimapontshikud

500 g tavalist maitsestamata kohupiima (mitte kohupiimatoru)
ca 3/4 klaasi suhkrut
4 muna
näpuotsatäis soola
1 kuhjaga tl soodat
3 dl nisujahu
õli (kasutasin Olivia õli)
tuhksuhkrut

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar