kolmapäev, 13. jaanuar 2010

Esimene katsetus - pajaroog sealiha, valge veini ja juurikatega (kaheksale)































Kuna mul oli koduses külmkapis 2 tükki sea abaliha ja uus haudepott , mis ootas sisseõnnistamist, siis otsustasin härjal sarvist haarata. Käisin eile luurel nami-namis ja toidutares ja erinevates kokablogides, aga seda üht ja õiget ei leidnud. Seega - katsetama! Algatuseks võtsin 700 gr lihapaki välja ja lõikusin ta väikesteks tükkideks ning pannile särisema. Peale kiiret pruunistamist lükkasin nad haudepotti, kuhu valasin vett ja valget täiesti tavalist pakiveini 50:50 (parim oleks Burgherrn Domkellerstoss, aga kuna seda poes ei olnud, siis ostsin mingi hispaanlase. Muidugi võib alati seda teha ka hea kvaliteetse pudeliveiniga). Lisasin soola-pipart, liha maitseainet, paar loorberilehte ja pisut rosmariini ning jätsin podisema. Aeg ajalt lisasin veel veini mõned surakad juurde, see nagunii keeb sealt suures osas välja, kuid jätab mõnusa ja erilise maitse lihale ning vett ikka ka. Samal ajal koorisin porgandi, kartuli ja bataadid. Kartuli ja bataadid pesin ning tükeldasin ja jätsin kaussi vee alla ootele. Porgandi tükeldasin 0,5 cm-ks viiludeks ja viskasin tüki võiga pannile pruunistuma. Samal ajal puhastasin ja tükeldasin paprika ning kui porgand pruunistatud oli, siis alustasin paprika võiga pruunistamist, kuhu lisasin sortsu ka balsamiäädikat. Koos ma neid ei pruunistanud, sest kui mõlemad koos haudepotti panna, siis jääb paprikast lõppkokkuvõtteks alles vaid pehme plöga.

No nii. Paar tundi on liha haudunud, nüüd lisan porgandi, siis ca 20 minuti pärast kartuli ja bataadid ning lasen veel pisut haududa. Kõige viimasena lisan paprika, segan kogu paja läbi ja keeran tule alt ära. Ongi valmis ja loodetavasti maitsev. Eks ma varsti pere käest kuulen:-)
NB! Kindlasti võiks seda retsepti katsetada ka ilma bataatideta ja veinita, lisades hoopis purustatud tomateid või siis hoopiski letshot. Aga seda proovin juba edaspidiselt. Mina lisasin bataate lihtsalt seepärast, et mul oli neid külmikus ja eeldasin, et need siia kompotti sobivad. Sibulad jätsin mängust välja, sest lapsed neid väga ei armasta. Aga pm võiks siia lisada ka paarist sibulast lõigatud sektorid.
NB! 9-kuusele Markile õngitsesin potist välja kõik komponendid peale leeme ja lisasin pisut keedetud vett ning püreestasin saumikseriga. Taldrik sai kiiremini tühjaks kui muidu - seega oli see heaks vahelduseks lapsele ja julgen retsepti soovitada ka teistele väikestele sõpradele.


Pajaroog sealiha, valge veini ja juurikatega

800 gr sea abaliha (vms. liha)
500 gr porgandit
9-10 keskmist kartulit
2 bataati (või asenda kaalikatega)
3 paprikat
soola, pipart, liha maitseainet
3 loorberilehte
oksake rosmariini
ca 0,4l valget veini
võid praadimiseks
vett
pealepuistamiseks maitserohelist

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar