kolmapäev, 13. jaanuar 2010

Pavlova tort















Tegin jõulude ajal creme brüleed ja hunnik munavalgeid jäi üle. Mis siis ikka, otsustasin teha ka Pavlova tordi. Maruhea beseepõhja põhiretsepti sai nami-nami kodukalt (Nami-Nami Pavlova), katte leiutasin ise juurde. Väga maitsev sai ja sööjad olid meeldivalt üllatunud:-). Torti jätkus vabalt 12-le, siis sai ka juurde tõsta. Aga põhimõtteliselt saab antud kogusega ka 16 inimest maiustada.

Beseepõhi Nami-Nami moodi:

8 toasooja suurt munavalget
0.5 tl soola
400 g suhkrut
4 tl maisitärklist
1 tl vanilliekstrakti või
1 vanillikauna seemned
2 tl valget või prosecco veiniäädikat

Talvine kate serveerimiseks:

4 dl 35% rõõska koort
300 gr vaniljemaitselist kohupiimatoru
8 sl suhkrut
1 karp külmutatud vaarikaid vms. marju (ka mustikad, mustsõstrad või marjasegu on head)
1 granaatõun
shokolaadi

Suvisel ajal kasutaksin ilmselt ohtralt värskeid maasikaid või vaarikaid või mustikaid.

Beseepõhja valmistamine täpselt nagu Nami-Namis:
Kuumuta ahi 160ºC. Joonista küpsetuspaberile 28 cm rõngas, tõsta see ahjuplaadile.
Klopi munavalged näpuotsatäie soolaga üsna tugevaks vahuks. Lisa suhkur (umbes kolmes jaos) ning vahusta, kuni saad tugeva läikiva vahu. Puista peale maisitärklis, veiniäädikas ja vanilliekstrakt ning sega ettevaatlikult läbi.
Tõsta munavalgevaht küpsetuspaberile joonistatud rõnga keskele, nii et servad oleksid kõrgemad ja keskelt siledam ja madalam (sinna tuleb pärast täidis).
Tõsta Pavlova koos ahjuplaadiga ahju ning KOHE alanda ahju kuumust 110ºC. Küpseta 1,5 tundi (koputa õrnalt beseed - kui see tundub kuivanud ja küps, siis on tordipõhi valmis; kui on veel pehme, siis küpseta veel veidi). Keera tuli kinni, jäta ahjuuks irvakile ning lase Pavloval ahjus jahtuda.
Kui kõike seda järgida, siis õnnestub ka 100% ja tulemus on vägev! Minu põhi tuli mulle isegi ootamatult pisut suur st arvasin, et tuleb väiksem. Kuid maitse ning kõik muu - perfect!

Pärast libista jahtunud Pavlova ettevaatlikult suurele tordialusele ja pea meeles, et kate tuleb teha vahetult enne serveerimist.

Katte jaoks vahustasin 35% rõõsa koore 4 sl suhkruga. Kui vahukoor juba vahustatud oli, siis lisasin ka kohupiimatoru ning vahustasin veel paar minutit. Järgmiseks võtsin karbi sulatatud vaarikaid, lisasin järgijäänud 4 sl suhkrut ja püreerisin need saumikseriga. Kolmandaks ja viimaseks pesin granaatõuna ning nokkisin välja seemned, mis said eraldi kaussi pandud. Ja nüüd läks juba väga tempokalt: kohupiimakreem sai beseepõhja keskele süvendisse pandud ja pisut ka mõnusalt üle äärte lastud, sinna peale vaarika toormoos ja granaatõuna seemned ning kõige lõpuks riivisin peale ka pisut shokolaadi. Väga-väga maitsev sai!
Granaatõuna seemned on ehk mõnele väga ebamugavad süüa, aga siis võib need ju asendada. Ise lähtusin sellest, et nad on parajalt hapud ja vitamiinirikkad ning sööjad samuti ei teinud sellest probleemi, pigem mõmisesid rahulolevalt. Sai selline mõnus ja väga tasakaalus magusa-hapu segu ja olin ise küll tulemusega rahul. Beseepõhi ise jäi just õigelt seest mõnusalt vahukommine ning pehme ja ääred krõbedad. Igatahes mina teen seda torti raudselt veel.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar